Acum puteti sa va relaxati privind imagini din frumoasa noastra tara (Click aici).
Acum este 06 Sep 2010, 09:14

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Reguli forum

Exprimare coerenta!

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 54 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Daca tot vorbim de tigani
MesajScris: 21 Iun 2008, 00:30 
Neconectat
Patriot convins

Nu o sa te ia nimeni in ras, cel putin nu eu pentru ca am 18 ani deci nu cred ca poate sa fie o diferenta foarte mare intre noi. :P

Sus

MesajScris: 21 Iun 2008, 00:32 
Neconectat
Patriot convins

Aha..si felicitari pentru ca in ciuda varstei :P te-ai inscris pe acest forum si te intereseaza astfel de lucruri :D :D :D

Sus

MesajScris: 21 Iun 2008, 08:01 
Neconectat
Om de bine

E un fel de rasism? e rasism. Tigani care sa fie cinstiti? Dar cum e sa urasti tiganii si sa ai profesor la liceu tigan, exact la materia care iti placea? Pentru majoritatea acum, sa fii numit tigan este o adevarata onoare. Parintii nu se implica deloc in cresterea copiilor si nici nu ii sprijina psihic si iau model orice pesoana, nu au discernamantul de a face distinctia bine-rau.
E adevarat, mentalitatea ramane in mintea tiganilor oricum s'ar numi el(tiganu') . Orice ar face, se cunosc ca sunt tigani. Dar sunt unii care chiar reusesc sa faca ceea ce isi doresc , ceea ce la romani e mai mult de lucru. Si nu ar tine neaparat de etnie ... ci de faptul ca ei au bani si reusesc (logic) pentru ca traiesc in Romania. As face orice ca sa reusesc, ca sa imi ajut tara ... am spus'o si o mai zic. Desi sunt fata .. si desi sunt mica :cry:. Deocamdata am doar avantul de start... mi'e frica sa nu fiu dezamagita prea tare... :(
Dar asa vrea Doamne Doamne si.....
'Om muri si 'om vedea :) :|

Sus

MesajScris: 21 Iun 2008, 08:25 
Neconectat
Român de incredere

sorin, filmuletele astea prezinta, exact cazul de la inceputul acestui thread, :)
cat despre ellenna: eu pana acuum nu am intalnit tigan de treaba, sunt din aceia care par numai , cat depre tiganul profesor..toata sitma si respectul pentru profesia lui.
problema e complexa iar faptul ca nu imi plac tiganii orice ar face ei,si faptul ca ii detest pe romanii tiganizati sau in curs de tiganizare, e o reactie de aparare! suntem rase diferite, obiceiuri diferite si daca tiganii spun ca vin din india (si de acolo vin ..am si documente ce atesta chestia asta ) sa se duca acolo cu totii daca nu inteleg sa se comporte omeneste.
s-au bagat atatia bani in ei, si programe de integrare in societate si etc, si ei fac in continuare ceea ce vedem ca fac, nu poate fi decat un esec mai ales ca cei integrati nu sunt tiganii ci romanii (integrati in "societatea" tiganeasca )nu stiu pe voi, dar pe mine asta ma umple de furie. iar daca atitudinea mea e considerata rasista, so be it!

"Cine continuă în România sa se abandoneze in favoarea corupţiei va trebui să fie împuşcat. Nu trebuie să existe o abatere de la pedeapsa cu moartea, atunci când este o chestiune de strangulare a unei epidemii. Actualul tip de oficial, atunci când se confruntă cu o astfel de o ameninţare, va prefera să renunţe la post - care poate fi apoi oferit cuiva respectabil. " (Adolf Hitler)

"Daca vointa noastra este suficient de puternica, nimic nu ne poate opri." (Adolf Hitler)

Sus

MesajScris: 21 Iun 2008, 08:28 
Neconectat
Om de bine

preferi tigani sau maghiari?

Sus

MesajScris: 21 Iun 2008, 08:41 
Neconectat
Om de bine

ati stat vreodata in casa de maghiar? Eu da. Si acum parca prefer tiganii de mii de ori. Ati intrat vreodata intr'o scoala de unguri? Eu da. Am asistat la o ora pentru clasa a VIII-a la ei . tiganii invata roamana ca stau in Romania. Ei nu. Desi si ei stau in Romania. La 15 ani sa nu stii sa conjugi un verb, ptr ca in ora de romana faci dansuri populare unguresti :shock: :shock:

Sus

MesajScris: 21 Iun 2008, 08:55 
Neconectat
Român de incredere

prefer romani constienti ca sunt romani. maghiari, recunosc ca nu stiu multi, si cei pe care ii stiu sunt doar cunostinte nu prienteni ...
iar depre tigani...as prefera tiganii numai cu un glont infipt in cap ...acum te-ai prins? 8-)
detest insa asa zisii maghiari care au senzatia ca le apartine vreo bucata din tara asta..

"Cine continuă în România sa se abandoneze in favoarea corupţiei va trebui să fie împuşcat. Nu trebuie să existe o abatere de la pedeapsa cu moartea, atunci când este o chestiune de strangulare a unei epidemii. Actualul tip de oficial, atunci când se confruntă cu o astfel de o ameninţare, va prefera să renunţe la post - care poate fi apoi oferit cuiva respectabil. " (Adolf Hitler)

"Daca vointa noastra este suficient de puternica, nimic nu ne poate opri." (Adolf Hitler)

Sus

MesajScris: 21 Iun 2008, 13:42 
Neconectat
Patriot convins

Pentru mine problema pare destul de simpla. Ii urasti te urasc.Trebuie sa incetam la un moment dat ori noi ori ei, sau mai bine toti in acelasi timp. Ma refer atat la tigani cat si la unguri. Dar asta nu se va intampla niciodata din pacate...

Cat despre rasism, daca eu cred ca exista diferente intre rase nu inseamna ca sunt rasist. Sunt rasist daca voi afirma ca o persoana imi este inferioara mie doar pentru ca apartine altei rase si nu imi amintesc sa fi dacut asa ceva.
Diferentele intre rase sunt reale si trebuie acceptate.
Recomand cartea RASA, EVOLUTIE SI COMPORTAMENT
Profesorul J. Philippe Rushton
Universitatea of Western Ontario London, Ontario, Canada N6A 5.

Un mic citat:

"Este rasa ceva real? Rasele difera intr-adevar atat in comportament cat si in forma corpului?Nu sunt asemenea viziuni doar rezultatul rasismului alb? Stiinta moderna prezinta un model in trei directii al diferentelor rasiale atat in trasaturile fizice cat si in comportament. In medie, orientalii se maturizeaza mai incet, sunt mai putin fertili, din punct de vedere sexual mai putin activi, mai putin agresivi si au creiere mai mari si cu un coeficient de inteligenta mai mare. Negrii se gasesc la celalalt pol. Albii sunt la mijloc, dar mai aproape de orientali decat de negri."

Cartea o gasiti aici daca va intereseaza http://www.scribd.com/doc/3053878/Rusht ... ament-2000.

Sus

MesajScris: 21 Iun 2008, 14:00 
Neconectat
Patriot convins

Si totusi , cred ca cea mai buna solutie e sa vezi "ce poate" fiecare om.
"Nu contează cât de lung am părul, important e cum şi cât gandesc”.

Sus

MesajScris: 21 Iun 2008, 15:07 
Neconectat
Român de incredere

pe mine nu ma convinge treaba asta cu ce poate fiecare: tiganii au avut suficient timp si sponsorizari ue si romanesti sa arate ca sunt in stare de ceva, si nu au facut decat rele. fapt!
ungurii pentr umoment nu sunt pb noastra atata vreme cat, intern avem atatea alte probleme de rezolvat.fapt! ei ar trebui doar tinuti la distanta.
treaba cu diversitatea, atat de draga ue, este exact miza pe care conteaza tiganii pentru a se impune in tara asta, si motivul pentru care au si succes.

Sus

MesajScris: 21 Iun 2008, 15:14 
Neconectat
Patriot convins

Sincer, eu nu o sa cred niciodata treaba cu diversitatea. Diversitate e cand te duci in India sa vezi indieni, in China sa vezi chinezi, fiecare cu traditiile lor. Asta e diversitate. daca sunt de toate peste tot asta e o amestecatura care ne plictiseste pe toti.

Sus

MesajScris: 21 Iun 2008, 15:25 
Neconectat
Român de incredere

cam asta incercam si eu sa zic :)

Sus

MesajScris: 01 Iul 2008, 17:47 
Neconectat
Patriot

O sa va povestesc ce am patit acum cateva seri intr-un butic de cartier, unde am ajuns cu totul intamplator, pentru a achizitziona paine: doua persoane inaintea mea , astept, intra val-vartej un cetatzean de culoare insotit de o femeie si un copil, striga peste rand la patroana :" Iau si eu doua paini din raft".
Am simtzit brusc o tensiune in ce mi-a mai ramas din creier, tac, astept....
Patroana ii zice : "Lasa ca te servesc eu". Din nou aceeasi senzatzie de apasare in ceafa ma cuprinde navalnic , precum si fo 20-30 de apelative la adresa individului, care desconsidera total pe cei prezenti deja in butic de ceva vreme . Tac , astept ....
Termina patroana cu primul client din rand, apoi, in loc sa serveasca in continuare, se deranjeaza subit sa-l serveasca pe 'mnealui cu "doo paini, cafea de douajdemii sii...."
N-am mai apucat sa ceara nimic . N-am mai tacut si i-am zis asa, civilizat :
" Ar fi fost frumos sa ceri voie , daca tot esti cu copilul dupa tine, sa treci in fatza. Ai zis ca vrei doar 2 paini. Am eu fatza de fonfleu?"
Si a inceput o mica discutzie, absolut civilizata, de genul "Hoooo, ce tzipi ashea ?! Ashtept, ca nu mi-a murit nimeni, bhuei ..." , el catre mine adica. Si asta cred ca a pus capac in ce ma priveshte si i-am explicat :
"V-ati obisnuit cam rau. Toata lumea sta fumos la rand, voi nu. Eu nu mai inghit asa ceva ".
Frumusetzea acum vine, in replica-i absolut europeana :
"FACI CU MINE URA DE RASA ??!"
M-a pufnit rasul, mi-a trecut si tensiunea, si stresu'.... Si am concluzionat :
"Din pacate, nu. Daca faceam, nu-ti adresam niciun cuvant, spalam cu tine pe jos direct si apoi la ghena ."
Ideea e ca era un pustan care probabil ca inca nu stie sa citeasca corect, chiar daca e clasa a 9-a, sau pe acolo, dar stie deja "chestiunili cu ura de rasa" .
Din ce in ce mai grav ..... (parerea mea) :evil:

P.S. Sorin, perfect de acord cu tine in ce priveste ideea de diversitate !

Sus

MesajScris: 08 Iul 2008, 10:57 
Neconectat
Administratorul site-ului

Aceeasi faza mi s-a intamplat si mie de curand, vine un ceacardeu d-asta si se impinge sa isi faca loc, ca cica ii pleca autobuzul, in timp ce un alt individ era servit si eu eram dupa el, vanzatoarea l-a lasat balta, ne-a ignorat si pe mine si pe cel care il servea si l-a servit pe "domnul" care se grabea, dupa care ne-a zis frumos "scuzati-ma 2 min va rog ca am inventar" si ne-a pus sa asteptam.
Acum... sunt curios daca eu faceam aceeasi manevra... eram oare tratat cu aceeasi promptitudine?

Sus

MesajScris: 19 Iun 2009, 22:46 
Neconectat
Românaş

Citat:
ati stat vreodata in casa de maghiar? Eu da. Si acum parca prefer tiganii de mii de ori.

Probabil ellenna provine dintr-o regiune magiarizata de vorbeste asa. Care si ungurii, intre noi fie vorba, sunt niste scarbe cu romanii, si asta chiar la noi "acasa". Problema cu ungurii o putem dezbate intr-un alt topic daca vreti. Oricum, ei sunt oarecum diferiti de tigani, pt ca au o cultura, o istorie triumfatoare si in mare parte sunt scoliti.

Pe cand tiganii pot fi mai greu educati, mai greu scoliti, si eu cunosc tigani cu scoala, putini la numar, nu se integreaza in societatea pe langa care se aciuiaza, avand obiceiuri pe care nu le leapada prea usor (manelele din casele lor ce se aud in casele altora, puradei la curu gol in strada, scandaluri intre ei cat si cu ceilalti, furturi, talharii, crime, etc). Sunt si romani care fac exact lucrurile de mai sus, dar procentul acestora este mult mai mic comparativ cu tiganii.

Recent am auzit un caz, prin anii 90, intr-un sat, un tigan a omorat un roman. Satui de comunitatea tiganilor care ii tot agresau de ceva vreme, oamenii s-au strans cu totii, 2000 la numar, si i-au gonit pe tigani din sat. Anul trecut tiganii au intentat proces la CEDO (Curtea Europeana a Drepturilor Omului), pe care l-au si castigat anul asta, urmand ca statul roman sa-i despagubeasca. Click aici pentru stire. Si uite cum niste tigani care in '90 nu aveau nici lingura in batatura, acum li se cuvine drept despagubire cam 23 de mii de euro de fiecare. Deci si UE ii cam sprijina, ori poate cauta o solutie la problema lor in Europa si s-au gandit sa-i atraga incoace cu fel si fel de drepturi. Desi in Ungaria sunt mai multi tigani decat in Romania. Deci in urma deciziei CEDO, acei tigani, vreo 23 la numar, trebuie sa primeasca vreo 500 de mii de euro, cam 20 de mii de fiecare.

Voi cam in cat timp castigati banii astia? Intr-un alt post am scris ca munca cinstita este descurajata in defavoarea infractiunilor. Acei tigani, si-n puscarie o duceau mai bine, daca ajungeau.

Citat:
Pentru majoritatea acum, sa fii numit tigan este o adevarata onoare.

Pai de ce se tot fac presiuni sa nu-i mai numim tigani, ci rromi? Se pare ca termenul de rrom a aparut in perioada interbelica (http://www.pruteanu.ro/6atitudini/2008.02.28-tigani-religie.htm). S-a pus accentul pe asta dupa '90, chipurile ei in limba lor se numesc romani (cu a nu cu â) si de aceea ii jignim daca le spunem tigani si nu rromi. Mai nou presa promoveaza numele de rom cu un singur r, explicatia o puteti citi pe site-ul lui Pruteanu (D-zeu sa-l odihneasca). Maine, poimaine vor avea pretentia sa le invatam si limba, precum ungurii din Romania. Click aici sa cititi despre "rromi" chiar in limba internationala (engleza) sa vedeti asemanarile cu românii.

Deci ellenna, daca ai avea de a face cu tigani, nu profesori, ci tigani de rand, cred ca ti-ai schimba parerea, si vorba lui NSFelixAH1, prefer romani constienti ca-s romani. Pana la urma suntem in tara noastra deocamdata, si ei trebuie sa aleaga intre Romania si India respectiv Ungaria daca nu ne suporta, nu noi pe ei. Altfel ajungem sa se amestece foarte bine printre noi si la un moment dat sa fie majoritari. Pt. ca ei se multumesc cu putini bani si le convine sa creasca 10 puradei numai cu alocatiile lor, mai ii trimit la cersit, se descurca, decat romanii care nici la un venit frumusel, mai mult de 1-2 copii nu fac, considera ca au prea putini bani sa mai creasca, se gandesc la viitor, etc.

Si inca un lucru, in constitutia Romaniei este un articol care suna cam asa" "cetatenia romana nu poate fi retrasa aceluia care a dobandit-o prin nastere", drept urmare, tiganilor nascuti aici, nu li se poate retrage cetatenia romana.

Sus

MesajScris: 17 Iul 2009, 20:52 
Neconectat
Om de bine

Buna tuturor. Nu stiu dak topicul acesta mai este activ si nu am citit toate replay-urile, dar am venit aici sa imi impartasesc parerile despre tigani. Inainte nu prea ii bagam in seama, adik nu am avut treba cu ei si nici ei cu mn, acum ceva vreme s-a luat un tigan de mn si cu ink 3 prieteni de ai lui, dak vroiam sa ii lovesc sau ceva veneau 20 dupa aia sam a vaneze, am scapat de data aia, dar de atunci nu mai suport nici 1 tigan. Inainte dadeam bani puradeiilor cersetori, acuma dak insista sunt instare sa ii lovesc, pur si simplu o ura extraordinar de mare fata de tigani, puteti sa imi spuneti k sunt rasist sau cum vreti, dar tigani (si ungurii) nu am c cauta la noi in tara. Ceausescu vroia sa scape de toti tigani din tara planuia sa ii exileze undeva (din cate stiu), nu a mai apucat sa termine c a inceput. Nu stiu ce este de facut in tara asta ca sa ne trezim si sa ne aratam autoritatea noastra de roman, sper din tot sufletul ca generatiile mai tinere 80-90(chiar si mai tinere) sa schimbe Romania.

Ultima oară modificat de Hellgnome pe 18 Iul 2009, 00:24, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: 17 Iul 2009, 22:23 
Neconectat
Românaş

Nu pot fi goniti chiar asa, ca ne sare Europa in cap (CEDO). Unii dintre ei sunt si proprietari pe aici, si gonirea ar fi un abuz. Cel mai bine ar fi sa nu ii mai incurajam sa mai faca ceea ce fac. Sa nu mai cumparam "marfa ieftina" de la ei, gen telefoane, tigari, curve, etc. Daca tot cumperi la negru, ia de la un roman, sau daca nu vrei sa te fure nici ala, ia din magazin. Nu le mai dati bani de pomana, munca este facuta si pentru ei, nemaidandu-le bani ii incurajezi sa munceasca sau sa dea in cap. Daca-l vezi ca da in cap la altul (de obicei nu la tigan), intervino (asta daca nu esti singur si ei 5). Chiar si un raport de 1 la 2 sau chiar 1 la 3 este avantajos pt tine (daca nu ai 1,5 metri sau 14 ani), trebuie doar sa intri hotarat in ei. Intervino in comunitatea (cartierul) in care traiesti si incearca formarea unei "bande" de aparare contra acestor specii. Daca nu esti capabil (si fii sincer cu tine), cauta si un lider. Doar asa s-au format familiile mafiei in Italia. Din nevoia de aparare a terenurilor agricole. Pe urma au dat-o pe curve si droguri. Astfel ca daca "mirosi" ceva necurat pe scara sau la vre-un vecin, ai dat 3-4 telefoane si verificati, si in caz de ceva "imobilizati infractorul si chemati organele de ordine", sau poate "cade si se loveste" pana vine politia. Mare atentie, ca politia tine cu ei.
Nu-i plesni la ei "acasa", si daca o faci sa fie fara martori si ia un taxi si taio. Fii chibzuit. Si nici la tine nu-i plesni, daca nu ai reusit sa-ti faci o "gasca" de vecini, nu neaparat tineri, dar sa fie la numar.
Ce am scris mai sus, se aplica si la unguri, romani si toate natiile de oameni care se poarta asemanator.

Si inca un pas impotriva lor, raspandeste aceste idei la toti pe care ii cunosti, probabil anumite ti se par tampenii, adapteaza tu unde crezi.
Nush cum sa facem sa nu li se mai dea ajutoare sociale.

Indeamna pe toata lumea (mai ales tinerii din mediul rural) sa nu le mai copie naravurile (muzica, obiceiuri, fel de a vorbi/scrie, fel de a se purta). Vezi cum faci asta, mandria si incapatanarea sunt mari.

Citat:
Ceausescu vroia sa scape de toti tigani din tara planuia sa ii exileze undeva (din cate stiu)

Nu stiu ce vroia Ceausescu, dar stiu ca sistemul condus de el, ii sprijinea la greu. Astfel in perioada aia, multi dintre tigani au ajuns primari, politisti, maistri, sefi si fel de fel de conducatori. De fapt se pare ca pe vremea lui au dus-o cel mai bine, pusi in fel si fel de functii. Si ajutoarele sociale erau pe masura, pt ca Elena incuraja natalitatea si le dadea alocatii pt fiecare copil. Si la romani a mers o vreme metoda, pana si-au ridicat standardele si din 10, faceau 2-3 copii.

Citat:
sper din tot sufletul ca generatiile mai tinere 80-90(chiar si mai tinere) sa schimbe romnia.

Vezi ca ai un buton "edit" la postul tau, puteai sa corectezi Romania cu R mare ca sa nu mai spun ca ceea ce ai scris tu seamana cu "Rominia" ;) . Generatiile 80-90 nu prea te poti baza pe ei. Nici la presedentie nu pot candida, si ce ministru atat de tanar ai vazut? Sau primar, sau macar o functie care sa conteze undeva. Ei au sute de prieteni pe hi5, si daca-i intrebi, ii doare undeva de tara asta. N-am vb cu toti, dar majoritatea cam asta lasa de inteles.

Ultima oară modificat de nefumator pe 17 Iul 2009, 22:43, modificat de 2 ori în total.

Sus

MesajScris: 18 Iul 2009, 00:27 
Neconectat
Om de bine

Imi cer scuze pt greselile de ortografie(se mai intampla). Si inca nu prea le am cu admini de pe forum si toate astea :P. Mersi de intampinare. Chair cred ca se poate schimba Romania si sa scapam de tot ce ne doare dar pana acuma doar de site-ul asta stiu si chiar imi place. Eeeh is obisnuit cu multe forumuri :P. Eu inteleg mai bine chestia asta cu rromi si ungurii mai ales k traiesc intr-un oras langa Arad.

P.S. Credeam ca nu mai este activ topicul de aia am zis .

Sus

MesajScris: 18 Iul 2009, 00:37 
Neconectat
Om de bine

M-am gandit la o faza sa ma imbrac in negru si cu cagula sa il pocnesc cu ceva peste fata :)), numa nah. Faza ii ca nu te asculta multa lume ca la multi le cam este frica de tiganii de aici si aia care sunt bazati ori is prieteni cu tiganii ori nu se implica.

Sus

MesajScris: 18 Iul 2009, 06:55 
Neconectat
Om de bine

Citat:
Nu stiu dak topicul acesta mai este activ

Inainte de toate trebuie sa stii ca asta este un altfel de forum decat cu care erai probabil obisnuit. Aici nu se inchid topicuri, nu se cenzureaza, nu se baneaza useri sau mai stiu eu ce dictatura mai se afla pe alte forumuri. Ca sa se intample un lucru de mai sus, trebuie sa n-ai nici o legatura cu topicul respectiv, gen sa ofensezi lumea in mod aleator si nelasubiect, sau sa faci in continuu reclame la site-uri ce vand vibratoare si nu numai, adica SPAM. Oricum daca faci ceva ce nu ne place, te vom anunta inainte. Aici este o comunitate mai restransa si staful are treaba cu niste proiecte proprii, urmand ca sa se ocupe si de acest site, si mai ales sa-l promoveze pe toate caile posibile, poate si tv, cine stie...

Asa ca bun venit in familia Cinesuntemnoi.ro

P.S., vezi ca sub fiecare casuta de reply este un checkbox "Notifică-mă când un răspuns este scris". Daca-l bifezi, vei primi notificare in email atunci cand cineva iti raspunde.

Sus

MesajScris: 18 Iul 2009, 14:39 
Neconectat
Românaş

Da, e cunoscut faptul ca romanii sunt legume. Si nu spun asta cu mandrie. Tiganii de pe langa Arad sunt bazati pentru ca romanii, majoritari banuiesc, le-au permis asta. Sa vezi ce mafie e prin Constanta, inca de pe vremea lui Ceausu.

Sus

MesajScris: 08 Sep 2009, 12:27 
Neconectat
Român de incredere

nefumator scrie:
Citat:
sper din tot sufletul ca generatiile mai tinere 80-90(chiar si mai tinere) sa schimbe romnia.

Generatiile 80-90 nu prea te poti baza pe ei. Nici la presedentie nu pot candida, si ce ministru atat de tanar ai vazut? Sau primar, sau macar o functie care sa conteze undeva. Ei au sute de prieteni pe hi5, si daca-i intrebi, ii doare undeva de tara asta. N-am vb cu toti, dar majoritatea cam asta lasa de inteles.

Din tot postul tau, asta m-a facut sa dau reply. Cand vorbesti de generatiile 80-90, te gandesti la cei care s-au nascut atunci, nu la cei care si-au trait cei mai frumosi ani ca Pionier, nu?

Intr-adevar, fiind nascuta devreme in 1984, nu as putea sa vorbesc in numele tuturora, dar din cate am vazut eu ne-am putea bizui pe ei, daca cineva le-ar arata "drumul cel bun". Cred ca neincrederea ta se adreseaza mai mult acelora din generatia 90, care intr-adevar, nu prea mai au nimic in cap. Sau poate ca nu s-au maturizat destul. Pot sa spun cu mana pe inima ca si eu aveam altele pe cap la varsta aia...

On topic - am avut bafta sa fie pe net, pe un anumit forum international, cand s-a dezbatut comentariul Madonnei cu privire la discriminarea tiganilor.... Nu am crezut ca cei de afara sunt asa de ignoranti, dar pe de alta parte era de inteles: ce-i interesa pe ei de micile probleme ale unei tari de care nu au auzit. Trecand peste comentariile de genul "what are gypsies?", m-a socat atitudinea lor foarte PC legata de problema aceasta. Toata lumea era de acord ca romanii sunt rasisti si ca tiganii, vezi Doamne, sunt miei blanzi, inocenti si terorizati. inteleg ca nu le poti cere tuturor oamenilor de pe glob sa se documenteze, dar totusi ar trebui ca macar sa se uite la argumentele ambelor parti. Una e sa ai o discutie, iar alta este sa pui la zid mana de romani care au comentat si care au vrut sa explice (intr-o engleza putin dubioasa) situatia din tara.... Acum ca stau si ma gandesc, poate ar fi trebuit ca ascestia sa nu se bage in discutie, dar cateodata simtamantul patriotic vine la suprafata exact in momentele cele mai nefaste.

Poate ca avea dreptate cel care zicea ca ne place sa ne victimizam si ca suferim de un complex de inferioritate...

Sus

Subiectul mesajului: Tiganii la MuzeulTaranuluiRoman, istoria+promoterii lor
MesajScris: 14 Sep 2009, 10:44 
Neconectat
Administratorul site-ului

http://www.frontpress.ro/?p=2114

http://rahoveanu.wordpress.com/%CF%88-t ... a-istorie/

http://www.osf.ro/ro/program.php?program=6

http://www.romanes.ro/

Sus

MesajScris: 14 Sep 2009, 15:39 
Neconectat
Român de incredere

Imi place concluzia primului articol: "Expoziţia de la Bucureşti se întitulează „Shukar”, care la ţigani înseamnă „frumos, bun” iar, preluat la români, înseamnă „necaz”. Probabil această diferenţă semantică sintetizează cel mai bine diferenţa dintre a sta un an cu „romii” şi a trăi toată viaţa alături de ei." Asta asa e. Am mai zis-o si o mai zic: sa vina domnii de afara sa traiasca in vreunul din orasele in care ies clanuri intregi pe strada noaptea si se bat/taie etc. Macar de s-ar taia de tot... Cred ca nu prea imi mai merit titlul de "cel mai tolerant" membru al site-ului =P

Iar cel de-al doilea articol.... habar nu aveam! Si uite cum dispar informatii de sub nasul nostru, cum ne trezim intr-o zi dati afara din casa, cum ni se rupe sufletul cand vedem cate nelegiuiri sunt in tara asta... si nu stim de ce, cine i-a pus acolo sau cine sunt oamenii astia.

Cum ii dam jos? Munca pe care trebuie s-o depunem pentru a remedia situatia este una sisifica, dupa parerea mea. Diplomatia noastra va trebui sa lucreze puternic pentru a indrepta imaginea pe care o avem afara. Iar noi... noi trebuie sa ne desteptam, sa ne lecuim de lenevie, sa ne aducem aminte de cine suntem si sa-i tratam pe acesti oameni pe masura meritelor lor. Ma indoiesc ca romanul adevarat nu are "tupeu" si nu poate sa dea de pamant cu ei.

p.s.: Unde esti tu, Tepes, Doamne? Ca sa-i omori pe toti...

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 54 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2

Ora este UTC + 2 [ DST ]