Citat:
ati stat vreodata in casa de maghiar? Eu da. Si acum parca prefer tiganii de mii de ori.
Probabil ellenna provine dintr-o regiune magiarizata de vorbeste asa. Care si ungurii, intre noi fie vorba, sunt niste scarbe cu romanii, si asta chiar la noi "acasa". Problema cu ungurii o putem dezbate intr-un alt topic daca vreti. Oricum, ei sunt oarecum diferiti de tigani, pt ca au o cultura, o istorie triumfatoare si in mare parte sunt scoliti.
Pe cand tiganii pot fi mai greu educati, mai greu scoliti, si eu cunosc tigani cu scoala, putini la numar, nu se integreaza in societatea pe langa care se aciuiaza, avand obiceiuri pe care nu le leapada prea usor (manelele din casele lor ce se aud in casele altora, puradei la curu gol in strada, scandaluri intre ei cat si cu ceilalti, furturi, talharii, crime, etc). Sunt si romani care fac exact lucrurile de mai sus, dar procentul acestora este mult mai mic comparativ cu tiganii.
Recent am auzit un caz, prin anii 90, intr-un sat, un tigan a omorat un roman. Satui de comunitatea tiganilor care ii tot agresau de ceva vreme, oamenii s-au strans cu totii, 2000 la numar, si i-au gonit pe tigani din sat. Anul trecut tiganii au intentat proces la CEDO (Curtea Europeana a Drepturilor Omului), pe care l-au si castigat anul asta, urmand ca statul roman sa-i despagubeasca.
Click aici pentru stire. Si uite cum niste tigani care in '90 nu aveau nici lingura in batatura, acum li se cuvine drept despagubire cam 23 de mii de euro de fiecare. Deci si UE ii cam sprijina, ori poate cauta o solutie la problema lor in Europa si s-au gandit sa-i atraga incoace cu fel si fel de drepturi. Desi in Ungaria sunt mai multi tigani decat in Romania. Deci in urma deciziei CEDO, acei tigani, vreo 23 la numar, trebuie sa primeasca vreo 500 de mii de euro, cam 20 de mii de fiecare.
Voi cam in cat timp castigati banii astia? Intr-un alt post am scris ca munca cinstita este descurajata in defavoarea infractiunilor. Acei tigani, si-n puscarie o duceau mai bine, daca ajungeau.
Citat:
Pentru majoritatea acum, sa fii numit tigan este o adevarata onoare.
Pai de ce se tot fac presiuni sa nu-i mai numim tigani, ci rromi? Se pare ca termenul de rrom a aparut in perioada interbelica (
http://www.pruteanu.ro/6atitudini/2008.02.28-tigani-religie.htm). S-a pus accentul pe asta dupa '90, chipurile ei in limba lor se numesc romani (cu a nu cu â) si de aceea ii jignim daca le spunem tigani si nu rromi. Mai nou presa promoveaza numele de rom cu un singur r, explicatia o puteti citi pe site-ul lui Pruteanu (D-zeu sa-l odihneasca). Maine, poimaine vor avea pretentia sa le invatam si limba, precum ungurii din Romania.
Click aici sa cititi despre "rromi" chiar in limba internationala (engleza) sa vedeti asemanarile cu românii.
Deci ellenna, daca ai avea de a face cu tigani, nu profesori, ci tigani de rand, cred ca ti-ai schimba parerea, si vorba lui NSFelixAH1, prefer romani constienti ca-s romani. Pana la urma suntem in tara noastra deocamdata, si ei trebuie sa aleaga intre Romania si India respectiv Ungaria daca nu ne suporta, nu noi pe ei. Altfel ajungem sa se amestece foarte bine printre noi si la un moment dat sa fie majoritari. Pt. ca ei se multumesc cu putini bani si le convine sa creasca 10 puradei numai cu alocatiile lor, mai ii trimit la cersit, se descurca, decat romanii care nici la un venit frumusel, mai mult de 1-2 copii nu fac, considera ca au prea putini bani sa mai creasca, se gandesc la viitor, etc.
Si inca un lucru, in constitutia Romaniei este un articol care suna cam asa" "cetatenia romana nu poate fi retrasa aceluia care a dobandit-o prin nastere", drept urmare, tiganilor nascuti aici, nu li se poate retrage cetatenia romana.